Hout is een natuurproduct: iedere houtproduct heeft zijn eigen unieke eigenschappen

Bij Interieur & Timmerwerken Schomaker streven wij altijd naar een eindproduct van hoge kwaliteit. Daarbij hoort ook de selectie van  kwaliteit hout die we zelf bij de zagerij selecteren. Hout is een prachtig natuurproduct, met altijd zijn eigen unieke eigenschappen. Dit betekend ook dat (zeker bij buiten gebruik) hout kan gaan reageren op de omgeving (verkleuring en werken) . Het reageren van hout op de omgeving (bijvoorbeeld werking, verkleuring en het uittreden van looizuur als reactie op kalkrijke omgeving) hoort bij de natuurlijke eigenschappen van hout en kan derhalve geen reden zijn tot reclamatie. Lees verder over de eigenschappen van hout:

De eigenschappen van Europees Eiken Hout

Onze eiken houten buiten meubelen worden gemaakt van wind gedroogd eiken hout. Onbehandeld Eiken hout kleurt op termijn van licht geel naar licht tot donker/bruin’ grijs van kleur. Juist als de eiken tuinmeubelen veelal in wind en zon staan komt de kleur mooi naar voren. Eiken is een mooie eigentijdse en geschikte hardhout soort voor tuinmeubelen. Het heeft een authentieke, natuurlijke en rustieke uitstraling. Het heeft ook de eigenschap altijd te blijven werken. Het blijven werken van eiken hout komt grotendeels door de grote volume m3 van het hout en Temperatuur schommeling.  Eiken hout bevat looizuur(tannine) en kan naar aanleiding van een lange vochtige periode vlekken veroorzaken op het hout en bestrating. Na verloop van tijd kunnen deze vlekken weer verdwijnen. Hoog kalkhoudende ondergronden geven sneller vlekken door looizuur uittreding.  Ook kan in contact met ijzer een reactie optreden waardoor op de balken donkerblauwe en zwarte vlekken ontstaan. De mogelijke vlekken zullen naar verloop van tijd verminderen.

De eigenschappen van Europees Lariks/ Douglas Hout

Lariks / Douglas(spar) wordt door ons veel gebruikt als een goed alternatief voor Eiken hout. Lariks/ Douglas is van nature een zeer duurzame houtsoort, zeker als bij tuinmeubelen wind gedroogd wordt toegepast. Lariks / Douglas is lichter van gewicht en zeer sterk en taai. Deze houtsoort is hars houdend. De kleur is roze geel/ bruin en het hout heeft een duidelijkere tekening dan het Eiken hout. Onbehandeld gaat deze houtsoort 15 jaar mee en kan deze verkleuren van geel/bruin naar bruin/grijs.  Lariks/ Douglas is in Nederland een zeer frequent gebruikte houtsoort vanwege de eenvoudige verwerking en duurzame stabiliteit. Lariks/Douglas hout heeft ook het kenmerk dat het bij hoge temperatuur schommeling kan gaan werken.


 

Wilt u meer weten over het reageren van hout op de omgeving en hoe u dit eventueel kunt voorkomen? Wij geven u graag advies over de juiste keuze in hout en het onderhoud hiervan. Vraag hierna bij het aanvragen van een offerte of neem contact op via het contactformulier.

Emiel,

Interieur & Timmerwerken Schomaker